×
İçindekiler

Önbellek bozma – Versiyon kullanımı


Önbellek bozmanın amacı nedir ve bunu nasıl başarabilirsiniz? #

Tarayıcıların dosyaları web sitelerinde geçici olarak depolamak için önbellekleri olduğundan, sayfalar arasında geçiş yaparken veya aynı sayfayı yeniden yüklerken tekrar indirilmeleri gerekmez. Sunucu, tarayıcıya dosyayı belirli bir süre boyunca saklamasını söyleyen başlıkları göndermek üzere ayarlanmıştır. Bu, web sitesi hızını büyük ölçüde artırır ve bant genişliğini korur.

Ancak, web sitesi geliştiriciler tarafından değiştirildiğinde, kullanıcının önbelleği hala eski dosyaları çağırdığı için sorunlara neden olabilir. Önbelleğe alınmış CSS ve JavaScript dosyaları artık var olmayan, taşınmış veya yeniden adlandırılmış öğelerden biriyse, bu özellik onları eski işlevlere sahip bırakabilir veya bir web sitesini bozabilir.

Önbellek bozma, tarayıcıyı yeni dosyaları indirmeye zorlama işlemidir. Bu, dosyayı eski dosyaya göre farklı bir adlandırarak yapılır.

Tarayıcıyı dosyayı yeniden indirmeye zorlayan bir teknik, dosyanın sonuna bir sorgu dizesi eklemektir.

<script type='text/javascript' src='script.js?v=1.0.1'></script>

Tarayıcı farklı bir dosya olarak kabul eder, böylece dosya adı, yolu değiştirmeye girilen tarayıcıda önbellek temizlemeye ihtiyaç duyulmaz.