×
İçindekiler

Eminönü Gezi Rehberi - Müze ve Yemek Önerileri


Eminönü Gezi Rehberi

Merhabalar, bu yazımda Eminönü‘nde ve çevresi gezilecek yerler ve yemek önerileri paylaşacağım.
İstanbul‘un belki de (benim fikrim) tarihi ve gezilecek yerler yakınlığı bakımından en zengin yeri diyebilirim.
Öncelikle plan tamamen toplu taşıma ve yürüyüş üzerine. Eminönü tarafına araçla gitmek saçmalık olur. İkinci plan ise kesinlikle yıllık Müze Kart almak. Eminönü’nde bulunan hemen hemen tüm müzelerde geçerli.


Öğle Yemeği - Dönerci Şahin Usta #

Eminönü Gezi Rehberi görsel tripadvisor
Gitmek içini ki farklı rota mevcut #
  1. Sirkeci Marmaray durağından inip tarihi dokular arasından yürüyerek tırmanmak. Başlangıç için biraz yorucu olabilir ama bu rotayı tercih ederseniz muhtemelen daha önce hiç girmediğiniz sokaklarda seyahat edeceksiniz. Kendinizi Hindistan’da gibi hissedebilirsiniz :)
  2. Çemberlitaş durağında inip yaklaşık 350mt. yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Gezimize güzel bir öğle yemeği ile başlayalım. 1969’tan beri faaliyette olduğunu söyleyen (benim yaşım yetmez doğrulamaya) belki de bölgenin en iyi dönerci. Fiyatları ayaküstü lezzete göre yüksek. Her gün yemeyecekseniz tolere edilir :) Önerim pide arası yemeniz. Aşağıda menüyü ve Google Haritalar yorumumu paylaşıyorum.


Mısır Çarşısı #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

Tarihi bir doku evet ama fazlasıya kalabalık ve günümüz uzun olduğu için başlangıç için biraz yorucu olabilir o yüzden ufak bir göz attıktan sonra bir sonraki rotaya yönelmenizi öneririm.

1660 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa baş mimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılmıştır. Önceleri Yeni Çarşı ya da Vâlide Çarşısı olarak anılan ve rivâyete göre Mısır‘dan alınan vergilerle inşâ edilen çarşı, 18. yüzyıldan sonra bugün bilinen adıyla anılmaya başlanmıştır. Bol baharatlıdır içerisi.


Şerifiye Sarnıcı #

Eminönü Gezi Rehberi görsel wikimedia.org

Karnımızı doyurduğumuza göre rotamız başlasın; Şerifiye Sarnıcı ile.

Eminönü’nde bulunan bu sarnıç, 16. yüzyılda inşa edilmiş. İstanbul’un en büyük sarnıcı. İçerisinde 40 adet sütun bulunuyor. Sütunların her biri farklı bir mimariye sahip. Sarnıç, 1985 yılında restore edilmiş ve 2018 yılında ziyarete açılmış.

Güncel giriş ücretini bilmiyorum, Müzekart geçerli değil fakat fiyatlar oldukça makul. Belirli saatlerde sarnıçta ışık gösterileri oluyor. Benim gittiğim sırada saat başıydı. Bu ışık gösterileri o kadar büyüleyici ki nasıl daha önce keşfetmediğiniz için kendinize kızabilirsiniz. Ortalama 20dk süren bu ziyaretten sonra ikinci durağımıza geçiyoruz.


Sultanahmet Meydanı #

Eminönü Gezi Rehberi görsel wikimedia.org - CC BY 2.0


Sultanahmet Camii #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Bir noktadan girip bir noktadan çıkıyorsunuz. Tarihi bir yapı, keyif alacağınızı düşünüyorum. Popülasyon fazlası ile karışık dış etkenlere fazla takılmayın.

Her katında alçak düzeyde olmak üzere, caminin içi İznik‘te 50 farklı Lale deseninden üretilmiş 20 binden fazla çini ile bezenmiştir. Alt seviyelerdeki çiniler gelenekselken, galerideki çinilerin desenleri çiçekler, meyveler ve servilerle gösterişli ve ihtişamlıdır. 20 binden fazla çini İznik’te çini ustası Kasap Hacı ve Kapadokya Barış Efendi’nin yönetiminde üretilmiştir. Her çini başına ödenecek tutar sultanın emriyle düzenlense de çini fiyatı zamanla artmış, bunun sonucunda kullanılan çinilerin kalitesi zamanla azalmıştır. Renkleri solmuş ve cilaları sönükleşmiştir.


Yerebatan Sarnıcı #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

Başlangıçta Şerifiye Sarnıç’ı ile ara öğünü aldıktan sonra asıl öğüne geçebiliriz.

2020 yılında restorasyonu tamamlanan içerisi harikalar diyarına dönüşen tarihi yapı. Kapının önünde metrelerde kuyruk olması gözünüzü korkutmasın çünkü biz buna önceden hazırlıklıyız.

Belli saatlerde ışık gösterileri oluyor, şanslıysanız bunlardan birisine denk gelebilirsiniz.


Ayasofya #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan kararname ile tadilat çalışmasına alınmış, 1947 yılında bakanlar kurulu kararı ile müzeye dönüştürülme kararı alınıp müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1947’den 2020’ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verilmiştir.

İçerisi oldukça büyük olan bu yapıya girdiğinizde kafanızı yukarı kaldırın. Harika işçilikler göreceksiniz bazı motiflerin üzeri örtülü olsa da gene de muhteşem.


Aya İrini #

Eminönü Gezi Rehberi görsel wikimedia.org - CC BY 2.0

Topkapı bahçesine giriş yaptıktan sonra bahçede Aya İrini kilisesi mevcut. Giriş ücreti yüksek olduğu için girmedik ama tercih ederseniz diye eklemiş olalım.


Topkapı Sarayı Müzesi #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmış, Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikâmetgâhı olmuştur. Kuruluş yıllarında yaklaşık 700.000 m²’lik bir alanda yer alan sarayın bugünkü alanı 80.000 m²’dir.

Açık alan gezmekten en keyif aldığım yerler arasında. Bölüm bölüm olan olan müze de Topkapı Sarayı Müzesi‘nde sergilenen 86 karat ağırlığında bir elmas görmek isteyebilirsiniz. Tılsımlı kıyafetlerin de olduğu bir bölüm mevcut.

Bahçesine çıktığınızda ise unutamayacağınız bir manzara sizleri bekliyor. Güzel bir İstanbul anısı fotoğrafınızı burada çekebilirsiniz. Güzel fotoğrafınızı çeken varsa çok şanslısınız. Ben şanslıyım :)


Arkeoloji Müzesi #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

İçerisi bölüm bölüm, her gittiğimizde yeni bir eseri fark ettiğimiz muhteşem bir müze. Dönem dönem ikinci katı açılıyor ve yeni eserler de sergileniyor. Mutlaka ikinci katın açık mı kapalı mı olduğunu sorun.

Lahitler, muhteşem heykeller var. İçeride zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız bile.


Gülhane Parkı #

Eminönü Gezi Rehberi görsel unsplash

Gülhane parkı lale zamanı muhteşem oluyor. Bu tarihlere denk gelirseniz çok şanslısınız. Popülasyonunun karışık olduğu bu parkta biraz soluklanıp bol kedinin olduğu bir cafede çay kahve içebilirsiniz. Atıştırmalıkları da gayet güzel. İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin olduğu için fiyatları da dışarıya göre hesaplı ve hijyenik (ben öyle olduğunu düşünüyorum.) tavsiye ederim.

Gülhane Parkı Kandil Kafe, Beltur

Kedilerden korkmayın çağırmadığınız sürece gelmezler. Kimin sevip kimin sevmediğini iyi biliyorlar.


İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi #

Eminönü Gezi Rehberi görsel istanbul-tourist-information

Dışarıdan müze olduğu hatta içeride ne olduğu belli olmayan dikkat çekmeyen kaç kez önünden geçip şans eseri fark ettiğimiz bir yapı oldu. İçerisi beklentimizin çok ötesinde ve büyük. Sizleri de şaşırtacağınızı düşünüyoruz tavsiye ederiz.


Gülhane Parkı Sarnıcı #

Eminönü Gezi Rehberi görsel geziloji

Bu bölgede oluruz da sarnıç biter mi? tabi ki bitmez.

Genellikle kimsenin olmadığı sessiz sakin güzel bir yapı. Küçük o yüzden fazla vakit geçiremeyebilirsiniz fakat gerek ışıklandırması gerek sakinliği dinlendiriyor. İstanbul’da olan anlar, özlemişsinizdir böyle anları :)


Hagios Paulos Yetimhanesi ve Gotlar Sütunu #

Eminönü Gezi Rehberi görsel neredekal

Fazla dikkat çekmeyen bu yapı biraz parkın sonlarına doğru tepede. Sütunları inceleyebilirsiniz. Biraz tepede kaldığı için tırmanış az da olsa yoruyor ama iyi tarafından bakalım bunu çoğu kişi tercih etmeyeceği için buyrun size sessiz bir nokta daha.

Gotlar Sütunu Roma savaş anıtı.


Akşam Yemeği #

Rotamızı Eminönü tarafına çeviriyoruz. Yaklaşık 400mt. Yürüdükten sonra tavsiye edebileceğim iki seçeneğim bulunuyor.

Meşhur Filibe Köftecisi #

Google Yorumum - Haritalar

Şehzade Cağ Kebap #

Eminönü Gezi Rehberi görsel tripadvisor
Google Yorumum - Haritalar
  • harika lezzet, bir tık pahalı. biraz yağlı, göz doyurucu değil fakat doyuyorsunuz bir porsiyon söyleyin sonra ek şiş söyleyebiliyorsunuz. sıcak sıcak yersiniz. manda yoğurt gayet başarılı. tavsiye ederim güzel mekan.
  • Puan: ⭐⭐⭐⭐⭐

İkisi de muhteşem. İstediğinizi tercih edebilirisiniz.

Bonus Köfteci - Tarihi Özkan Köftecisi #

Eminönü Gezi Rehberi görsel tripadvisor
Google Yorumum - Haritalar
  • tarihi çarşının içinde harika bir lezzet. doyurucu ve fiyatları iyi (1,5 porsiyon)
  • Puan: ⭐⭐⭐⭐⭐

Tatlı #

Biz Tatlıcı Safa Sirkeci’yi tercih ettik fakat beğenmedik o yüzden tatlı konusunda bir yönlendirme yapmak istemiyorum. Fakat ilginç derecede fiyatlar çok uygundu. Bu fiyatlara çay kahveyi bile zor içersiniz. Google yorumlarda menüyü de paylaşıyor olacağım.

Google Yorumum - Haritalar

Karaköy Güllüoğlu çok met ediliyor denemedik ama aklınızda bulunsun.